نفس باد صبا مشک فشان خواهد شد عالم پیر دگرباره جوان خواهد شد
ارغوان جام عقیقی به سمن خواهد داد چشم نرگس به شقایق نگران خواهد شد
این تطاول که کشید از غم هجران بلبل تا سراپرده گل نعره زنان خواهد شد
بیشک گل نرگس یکی از زیباترین و خوشبوترین گلهاست که چشمها را با جلوه و شکوه بینهایتش مینوازد.
زیبایی وصف ناپذیر در کنار عطر و بوی رؤیایی، گل نرگس را به یکی از پرفروشترین و پرطرفدارترین گلها در سراسر جهان تبدیل کرده است.
گل نرگس در نظر ایرانیان جز گیاهان خاطرهانگیز محسوب میشود و جایگاه ویژهای در ادبیات پارسی نیز دارد.
گلدانی مملو از گل شاخه بریده نرگس در خانه یا محل کار شما زیبایی محیط را دو چندان کرده و عطر دلانگیز آن انرژی مثبت و حال و هوای خوب را در فضا میپراکند.
در این مقاله ابتدا تاریخچهی کوتاه و جذابی در مورد گل نرگس ذکر شده و سپس اطلاعات مفیدی در مورد ویژگیها، انواع، کاشت و نگهداری این گیاه پیازی بینظیر در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
ردپای گل نرگس در افسانههای یونان
گل نرگس از جنس و سرده نارسیسوس (Narcissus) است و این واژه از اساطیر یونانی نشاءت گرفته است.
در افسانههای یونان، دختر زیبارویی به نام اکو (Echo) عاشق جوانی به نام نارسیسوس (Narcissus) گشت اما نارسیسوس عشق او را نپذیرفت. علیرغم تلاشهای بیوقفه اکو، نارسیسوس درخواست کرد که طردش کند.
گفته میشود که اکو تنها یکی از عاشقان بیشمار نارسیسوس بوده و بسیاری دیگر نیز شیفتهی نارسیسوس شده بودند؛ اما نارسیسوس جوان و مغرور به تمامی آنها بیمحلی میکرد و عشق هیچ کدام را نمیپذیرفت.
اکو از عشق نارسیسوس روز به روز رنجور و ضعیفتر شد و در نهایت به ابدیت پیوست.
رنج و آه و ناله اکو و دختران دیگری که عاشق نارسیسوس بودند، در نهایت نارسیسوس را نابود کرد.
نمسیس (Nemesis)، الهه بزرگ در افسانههای یونان، صدای غم و اندوه عاشقان نارسیسوس را شنید و بهترین تنبیه را برای نارسیسوس در نظر گرفت!
نمسیس کاری کرد که نارسیسوس نیز عاشق چهره و زیبایی خود شود. تا حدی که این شیفتگی او را به فنا کشاند! نمسیس نارسیسوس را به برکه آبی برد و کاری کرد که او تصویر خود را در آب ببیند و عاشق آن شود.
این بار به جای دخترانی که عاشق نارسیسوس شده بودند، نارسیسوس دلباختهی جمال و زیبایی خودش شد! این عشق و علاقهی به خود تا جایی پیش رفت که نارسیسوس را در خود غرق و نابود کرد.
نمسیس که در افسانههای یونان الههی عدالت و انتقام بود همان بلا و سرنوشت تلخی که با بیمحلی نارسیسوس بر سر عاشقان او آمده بود را برای نارسیسوس رقم زد.
نارسیسوس با تمام وجود رنج و عذاب عشق را چشید و در نهایت در غم عشق خود از بین رفت.


گفته شده است که در محل فوت نارسیسوس، گلی زیبا و خوشبو روییده که نام نارسیسوس یا همان گل نرگس را بر آن نهادهاند و اینگونه بود که داستان عشاق نامدار یونانی، اکو و نارسیسوس برای همیشه جاودانه شد.
این افسانه موجب شده که نارسیسوس در غرب به بیماری خودشیفتگی نیز اطلاق شود. عشق نارسیسوس به خود و شیفتهی خود شدن بیماری روانی است که با نام خودشیفتگی شناخته میشود.
گل نرگس میراث اروپاییها
انواع گل نرگس در زیستگاههای گوناگونی در اروپا و آفریقا شمالی پیدا میشود، از سطح دریا گرفته تا چمنزارها، زمینهای جنگلی و صخرهها. جالب است بدانید که کشور اسپانیا بیشترین تنوع گل نرگس را دارد.
با این حال گل نرگس در مراکش، پرتقال، غرب فرانسه، ایتالیا و سایر کشورها نیز به وفور یافت میشود.
گل نرگس سیصد سال پیش از میلاد مسیح معرفی شد. فیلسوف و گیاهشناس یونانی، ثئوفراستوس (Theophrastus) بسیاری از گونههای گل نرگس را در کتاب نه جلدی خود با نام Enquiry into Plants لیست و توصیف کرده است.
گل نرگس توسط رومیان به بریتانیا آورده شد زیرا رومیان بر این باور بودند که شیرهی گل نرگس خاصیت شفادهندگی دارد و التیام بخش است. هرچند که در واقعیت شیره این گیاه موجب خارش پوست بدن میشود.
طبقه بندی و پرورش گل نرگس در قرن نوزدهم
تا قرن نوزدهم تلاشی برای طبقه بندی گل نرگس صورت نگرفته بود. اگرچه گل نرگس (Daffodil) در اصل فقط گونههای بزرگتر و شیپور مانند را شامل میشود اما با این حال تمام گونه های کوچکتر که با نام نارسیسی (Narcissi) شناخته میشوند نیز توسط گیاهشناسان و علاقهمندان در گروه گل نرگس قرار گرفتند.
گلبرگهای گل نرگس عمدتاً سفید و زرد هستند. با این حال برخی از گونههای آن گلبرگهایی با رنگهای نارنجی، سبز، قرمز و یا ترکیبی از این رنگها را دارند. تنوع گل نرگس بیشمار است و هر کدام از گونههای زیبایی و جلوه خاص خود را دارند.
طبقهبندی علمی گل نرگس
- نام علمی: نارسیسوس (Narcissus)
- فرمانرو: گیاه (Plant)
- راسته: مارچوبهسانان (Asparagales)
- خانواده: نرگسیان (Amaryllidaceae)
- تیره: نارسیسوس (Narcissus)
- گونه: بیش از 13 هزار گونه!
گیاه شناسی گل نرگس
پیاز گل نرگس کشیده و شبیه به گلابی است که با پوشش قهوهای رنگ پوشیده شده است.
بسته به نوع گل نرگس، هر ساقه آن میتواند بین یک الی بیست گل بدهد. میزان عطر و بوی گل نرگس بر اساس نوع آن بسیار متغیر است.
عطر و بوی برخی از گونه های آن همانند گل نرگس تازتا آن چنان زیاد است که در صنایع عطرسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
در میان گلبرگ های گل نرگس تاجی وجود دارد که در گونه های متفاوت، اندازه و شکل مختلفی دارد.
در برخی از انواع گل نرگس رنگ تاج با گلبرگها یکسان و در موارد بسیاری متفاوت است. رنگ گل نرگس از سفید تا نارنجی تیره متغیر است.
گلدهی نرگس وابسته به نوع آن ممکن است از اواخر پاییز تا اواخر بهار به طول انجامد.
فراموش نکنید که گل نرگس و پیاز آن حاوی آلکالوئید Alkaloid و لیکورین (lycorine) هستند و به همین علت ممکن است موجب ایجاد حساسیت پوستی شوند.
همچنین مطالعه کنید مطلب گیاهان آپارتمانی مقاوم
انواع گل نرگس
گل نرگس شهلا (Trumpet Daffodils)
گل نرگس شهلا یا گل نرگس ترومپتی بر روی هر شاخه یک گل زرد رنگ بزرگ دارد که با برگهای سبز مایل به خاکستری به طول 2 الی 3 سانتی متر احاطه شده است.
نرگس شهلا یکی از گونههای کلاسیک و بسیار مشهور گل نرگس است و در ایران برای کاشت در فضای سبز و گلکاری بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
در ادبیات پارسی چشمان درشت و زیبا به «نرگس شهلا» تشبیه میشود! برخی از این اشعار کهن پارسی در بخش های بعدی این مقاله آمده اند.


گل نرگس تازتا (Tazetta Daffodils)
گل نرگس تازتا بسیار معطر است و به همین علت در تولید عطر به کار میرود. بر روی هر ساقه آن چندین گل نرگس میروید. گل نرگس تازتا هم به شکل شاخه بریده و هم برای گلآرایی باغچه استفاده میشود و بومی مناطق جنوبی اروپا است.


گل نرگس مينياتوري (Miniature Daffodils)
گل نرگس مینیاتوری از کنار هم قرار گرفتن تعدادی نرگس مینیاتوری و کوچک به رنگ زرد شکل گرفته است.


گل نرگس پرپر (Double Daffodils)
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید ظاهر این گل با سایر گونههای گل نرگس متفاوت است.
به این ترتیب که مرکز این گل از گلبرگهای خودش تشکیل شده است و موجب شده که ظاهر آن شبیه به گل رز شود.


گل نرگس شيپور کوچک (Small cupped Daffodils)
قد شیپور این گونه از سایر گلبرگها کوتاهتر است و به همین علت با نام گل نرگس شیپور کوچک شناخته میشود. این گل بسیار بادوام است و عمر طولانی دارد.


گل نرگس شیپور بزرگ (Large Cupped Daffodils)
همانگونه که از نامش پیداست گل نرگس شیپور بزرگ، شیپوری بزرگ تر از قد گلبرگها دارد.این گونه از گل نرگس بسیار مقاوم است.


گل نرگس سه گانه (Triandrus Daffodils)
هر ساقه از گل نرگس حداقل دو گل دارد که به هم پیچ خوردند.


گل نرگس شاعری (Poeticus Daffodils)
گل نرگس شاعری ظاهری خاص و زیبا دارد. این گل گلبرگ هایی سفید رنگ دارد و لبه ی شیپور آن با نوار باریک قرمز رنگی زینت داده شده است.


گل نرگس وحشی (Jonquilla Daffodils)
گل نرگس وحشی عاشق آفتاب است و در شهرهای گرم کشور به خوبی رشد میکند.


معیارهای انتخاب پیاز گل نرگس
توصیه میشود در فصل پاییز پیاز گل نرگس را خریداری کرده و سعی کنید پیازی را انتخاب کنید که:
- بدون خراش یا هرگونه بریدگی باشد
- در سطح آن فرورفتگی وجود نداشته باشد
- رنگ آن یک دست باشد و لکه یا نقاط رنگی بر روی آن دیده نشود
- محکم باشد
- فاقد هرگونه ساقه باشد
- ریشه داشته باشد
دقت کنید که هرچه پیاز انتخابی بزرگتر باشد، گل نرگس روییده شده هم بزرگتر میشود.
برخی از پیازها در قسمت بالایی دو شاخه هستند که اصطلاحاً به آنها دو دماغه میگویند. از هرکدام از شاخه های پیازهای دو دماغه، یک ساقه میروید.
از این رو پیازهای دو دماغه در مقایسه با پیازهای یک دماغه و تک شاخه تعداد گل بیشتری می دهند و همچنین گلهایشان نیز درشتتر هستند.
همچنین مطالعه کنید مطلب زیباترین گیاهان آپارتمانی
کاشت پیاز گل نرگس در گلدان
کاشت پیاز گل نرگس برای افراد مبتدی و تازهکار که به کاشت گلهای پیازی مهارت ندارند، بهترین گزینه است. ماههای مرداد و شهریور بهترین زمان برای کاشت گل نرگس است.
پیاز گل نرگس تا زمان کاشت در یخچال قابل نگهداری است اما نباید در معرض گاز اتیلن قرار گیرد. پس بهتر است آن را در مجاورت سیب که اتیلن تولید میکند قرار ندهید. گاز اتیلن موجب میشود که پیاز گل نرگس بعد از کاشت گل ندهد.


بهتر است قبل از کاشت، فقط قسمت انتهایی پیاز گل نرگس را در حدوداً یکی دو ساعت در آب ولرم قرار دهید. از قرار دادن کل پیاز در آب خودداری کنید زیرا موجب پوسیدگی پیاز میشود.
سپس پیاز را در گلدان مورد نظر بکارید به شکلی که دو سوم آن درون خاک باشد. اگر گلدان شما بزرگ است و تصمیم دارید چند پیاز درون آن بکارید، دقت کنید که فاصلهی پیازهای کاشته شده در خاک حدود 7 الی 8 سانتیمتر باشد. البته اگر پیازها بزرگ هستند این فاصله به 12 الی 17 سانتی متر افزایش یابد.
بعد از کاشت پیاز گل نرگس، گلدان را آبیاری کرده و در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید.
پیاز گل نرگس به دو الی سه هفته زمان نیاز دارد تا رشد کند و در این مدت نباید آبیاری شود.
هر زمان که ساقه گیاه شروع به رشد کرد آبیاری مجدد آغاز شود به نحوی که هرگز خاک گلدان کاملاً خشک نشود. تا زمان روییدن گلها، میتوانید با دادن کود هر دو الی سه هفته، به تقویت گیاه کمک کنید.
همچنین مطالعه کنید مطلب گیاهان آپارتمانی سایه دوست
نگهداری از گل نرگس
- نور گل نرگس: گل نرگس روزانه به حداقل چهار ساعت نور مستقیم نیاز دارد تا به گل بنشیند. توجه کنید که گل نرگس در نور کم ضعیف شده و ممکن است اصلاً گل ندهد! همچنین ممکن است غنچه گل نرگس شکل بگیرد، اما شکوفا نشود یا گل کوچکی تولید کند. هر زمان که غنچههای گل نرگس تشکیل شدند، گیاه حتماً باید در معرض نور فراوان قرار گیرد.
- دمای نگهداری گل نرگس: گل نرگس سرمای شدید و برف را تا حدی تحمل میکند. به طور کل ماندگاری گل نرگس در هوای سرد بیشتر از هوای گرم است. بهتر است در زمان گلدهی گل نرگس را در دمای 18 درجه در طول روز و 12 درجه در شب نگهداری کنید.
- نحوه آبیاری گل نرگس: فراموش نکنید که گل نرگس از آبیاری زیاد متنفر است. آبیاری افراطی موجب بزرگ شدن برگهای گل نرگس و در نهایت توقف گلدهی میشود.
- خاک مناسب برای گل نرگس: گل نرگس خاک سنگین و رسی را دوست ندارد و ترجیح میدهد در خاک سبک و زهکش کاشته شود. خاک سبک فروشی در گلخانه ملک که آب را به سرعت پس میدهد و در اطراف ریشه انباشته نمیکند گزینهی مناسبی برای پرورش گل نرگس است. اشباع ریشه گیاه به وسیله آب به سرعت به پوسیدگی گیاه منجر می شود.در ضمن گل نرگس خاک نسبتاً اسیدی تا خنثی را میپسندد.
- کود دهی گل نرگس: گل نرگس به کود حاوی نیتروژن پایین و پتاسیم بالا نیاز دارد. اگر گلهای شکوفا شده نرگس از نظر اندازه رضایت بخش نبودند، با دادن کود آنها را تقویت کنید. میتوانید گل نرگس درون باغچه را با کود حیوانی و گل نرگس درون گلدان را با ورمی کمپوست کود دهی کنید.
گل نرگس نماد تولدی دوباره!
با پایان زمستان و آغاز فصل بهار، گل نرگس میروید. گل نرگس یکی از اولین گلهای چندساله است که با پایان زمستان به سرعت متولد میشود.
از این رو گل نرگس نماد تولد، رویش و شروعی دوباره است. گل نرگس با رنگ زرد چشمنواز خود، نماد حس و انرژی مثبت و مؤید زندگی است.
گل نرگس گیاهی قوی و استوار است که هر ساله میروید. برخی از مردم به یاد عشق خود گل نرگس میکارند و اعتقاد دارند که این گل زیبا حس اطمینان و آسایش را برای آنها به ارمغان میآورد.
بسیاری از مردم نیز از گل نرگس برای تزیین و گلآرایی جشن ازدواج خود بهره میبرند مخصوصاً اگر ازدواج آنها در فصل بهار باشد.
گل نرگس سمبل امیدواری!
جالب است بدانید که گل نرگس نماد امید به زندگی و آیندهای بدون بیماری سرطان است.
گل نرگس گیاهی چندساله، سرسخت و مقاوم است که هر سال پس از زمستانی سرد و یخ بندان، دوباره با امید میروید و نوید بازگشت بهار، زندگی دوباره، شور و نشاط و رشد را میدهد. از این رو گل نرگس برای بیماران درگیر سرطان نمادی از امید به آینده است.
تا جایی که در بسیاری از کشورها روزی با نام گل نرگس (Daffodil Day) توسط انجمنهای مبارزه با سرطان تعیین شده است:
- انجمن سرطان کانادا (Canadian Cancer Society) از سال 1957 کمپین گل نرگس را برای اولین بار راهاندازی کرد.
- کمپین مشابهی توسط انجمن سرطان آمریکا (American Cancer Society) در دهه 1970 شکل گرفت.
- روز گل نرگس در حمایت از بیماران سرطانی در سال 1986 نیز توسط انجمن سرطان استرالیا (Cancer Council Australia) شکل گرفت.
- انجمن سرطان ایرلند (Irish Cancer Society) بعد از استرالیا در سال 1988 به این کمپین پیوست.
- در نهایت در سال 1990 انجمن سرطان نیوزلند (The Cancer Society of New Zealand) از روز گل نرگس حمایت کرد و به این طرح پیوست.
در این روز خاص خیرین در سراسر جهان با حمایتهای مالی خود از بیماران سرطانی حمایت میکنند و راه را برای تحقیقات بیشتر در مورد بیماری سرطان هموارتر میکنند.
صبر و شکیبایی گل نرگس در طول یخ بندان و برف زمستان، مقاومت در برابر سختی و سرما و در نهایت پیروزی بر این مشکلات و گل دادن مجدد در فصل بهار به تمام بیماران مخصوصا بیماران سرطانی درس استواری و امید به آینده ای روشن میدهد.
گل نرگس در اشعار پارسی میدرخشد!
گل نرگس در شعرهای شاعران پارس به معنا و مفهوم چشم آمده است. البته منظور چشم مست و خمار و تب آلود است که نشان از مستی ژرف دارد.
چشمانی که بدون سخن گفتن و تنها با یک نگاه اسرار وجودی را فاش میکنند و در معرض نمایش میگذارند. حافظ یکی از شاعرانی است که به وفور از گل نرگس در اشعار خود سخن گفته است تا جایی که واژه نرگس 44 مرتبه در 43 بیت از اشعار حافظ آمده است. برخی از این ابیات پرمعنا و ماندگار عبارتاند از:
به یک کرشمه که نرگس به خود فروشی کرد/ فریب چشم تو صد فتنه در جهان انداخت
دلم ز نرگس ساقی امان نخواست به جان/ چرا که شیوه آن ترک دل سیه دانست
شربت قند و گلاب از لب یارم فرمود/نرگس او که طبیب دل بیمار من است
علم و فضلی که به چل سال دلم جمع آورد/ترسم آن نرگس ترکانه به یغما ببرد
چشمت از ناز به حافظ نکند میل آری/سرگرانی صفت نرگس رعنا باشد
ارغوان جام عقیقی به سمن خواهد داد/چشم نرگس به شقایق نگران خواهد شد
من آن فریب که در نرگس تو می بینم/بس آبروی که با خاک ره برآمیزد
گشت بیمار که چون چشم تو گردد نرگس/شیوه او نشدش حاصل و بیمار بماند
بی ناز نرگسش سر سودایی از ملال/همچون بنفشه بر سر زانو نهاده ایم
استان فارس رتبه اول تولید گل نرگس در ایران
طبق آمار موجود، استان فارس اولین تولیدکننده گل نرگس در ایران محسوب میشود. به گزارش ایرنا:
سطح زیر كشت گل نرگس در جهان 6 هزار و 700 هكتار و در ایران این سطح 970 هكتار است، استان فارس با 500 هكتار سطح زیر كشت گل نرگس بیشترین سطح زیر كشت را در كشور دارد و بخش خفر جهرم با 300 هكتار گل نرگس رتبه اول سطح زیر كشت را در استان دارد.
طبق این گزارش، در جهان علاوه بر گل شاخه بریده نرگس، فرآوری این گل در قالب روغن و اسانس نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است و استان فارس با ظرفیت بالای تولید و پرورش گل نرگس، می تواند مکان مناسبی برای تولید روغن و اسانس از این گل خوشبو و معطر باشد.


در ادامه این مطلب آمده است ” گل نرگس در استانهای فارس، گلستان، مازندران، لرستان، سمنان، البرز، ایلام، خوزستان، كرمان، تهران و بخشهایی از همدان و مركزی كشت میشود كه در این میان نام منطقه خفر جهرم و بالاده كازرون در همه استان ها برجسته است.”
شهرستانهای جهرم با 300 هكتار و كازرون با 170 هكتار و پس از آنها رستم، فراشبند و مهر به عنوان شهرستان های نرگس دار نام برد. منطقه خفر بیشترین میزان تولید گل نرگس را دارد به طوری که خفر با این شاخصه شناخته میشود.
چرا نرگس به گل نمینشیند؟!
گل ندادن نرگس و یا باز نشدن غنچههای آن میتواند علل گوناگونی داشته باشد که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
- نگهداری نامناسب از پیاز گل نرگس در فصل تابستان که موجب شده جوانه داخل پیاز از بین رود.
- کوچک بودن پیاز کاشته شده
- کاشت پیاز گل نرگس در عمق کم
- گرم شدن زودهنگام هوا بعد کاشت پیازها
- رطوبت ناکافی بعد کاشت پیاز گل نرگس
- کاشت دیرهنگام
- برخی از بیماریهای ویروسی
آفات گل نرگس
برخی از رایجترین آفات گل نرگس و پیاز آن عبارتاند از:
- مگس پیاز نرگس (Daffodil Flies): مگس های بالغ بر روی برگ و ساقه گل نرگس تخم میگذارند و مگسهای بیرون آمده از تخم از شیره پیاز گل نرگس تغذیه میکنند.
- آلودگی گل نرگس به قارچ فیوزاریم آکسیسپورم (Fusarium Oxysporum): این قارچ موجب میشود که گل نرگس قد نکشد و همچنین برگهای آن زرد شده و کمکم بمیرند. قارچ فیوزاریم در قسمت پایین گیاه و پیاز به رنگ صورتی یا سفید رویت میشود. خاک گرم و کود دهی بیش از حد این قارچ را تحریک و تقویت میکند.
- بیماریهای ویروسی: بیست و یک نوع ویروس شناخته شده اند که ممکن است به گل نرگس حملهور شوند. شته یکی از عوامل انتقال این ویروس ها است اما سرعت نشر آن بالا نیست. همچنین این ویروس ها میتوانند از طریق لمس گیاه آلوده و سپس گیاه سالم بین گلهای نرگس پخش شود. دو نوع از ویروسهای رایجتر عبارتاند از:
- ویروس نوار زرد گل نرگس (Narcissus Yellow Stripe Virus): نوارهای سبز روشن مایل به خاکستری یا زرد بر روی دو سوم بالایی برگهای گل نرگس آلوده به این ویروس مشاهده میشوند. در ضمن سطح برگ در نواحی که تغییر رنگ دادهاند خشن می شود. همچنین ممکن است رگه یا لکه های سفیدی روی گلبرگهای آن به وجود بیاید.
- ویروس رگه سفید گل نرگس (Narcissus White Streak Virus): این ویروس در زمان گلدهی به نرگس حمله میکند و رگههای باریکی به رنگ سبز تیره بر روی ساقه و برگهای گل نرگس پدید میآورد. این رگه ها به مرور سفید، خاکستری و یا سفید مایل به کرم میشوند و ممکن است با هم آمیخته شوند. برگهای گل نرگس آلوده به این ویروس به سرعت میمیرند و گیاه نیز سرعت رشدش کمتر شده و گلهای کمتری میدهد.
دقت کنید که عواملی نظیر یخ زدگی، اشباع خاک به وسیله آب و همچنین آسیب بر اثر علف کش نیز نشانههایی شبیه به بیماریهای ویروسی به وجود می آورند. از این رو برای تشخیص عامل اصلی آسیب زننده به گل نرگس خود با کارشناسان گلخانه ملک تماس بگیرید.
- بیماری آتش بوترتیس (Botrytinia Polyblastis): در این بیماری قسمت هایی از گلبرگهای نرگس آبدار میشوند و سپس رنگشان قهوهای شده، پژمرده میشوند و در نهایت میمیرند. همچنین در این بیماری لکههای برنز و بیضی شکل بر لب برگهای گل نرگس پدیدار میشود.
- آلودگی گل نرگس به قارچ بوترتیس (Botrytis Narcissicola): این قارچ موجب میشود که لکه های قهوه ای رنگ روی برگهای گل نرگس پدید آید که به تدریج به رنگ خاکستری یا سیاه تغییر میکنند. در ضمن برگهای آلوده به هم پیچیده میشوند.


https://malekgreenhouse.ir/research
از خواص دارویی گل نرگس غافل نشوید!
به گزارش ایرنا
منابع رسمی طب سنتی و پزشكی به صراحت مطالبی در باره شفا بخش بودن گل نرگس بیان نكرده اند، اما پیشینیان و افرادی كه به صورت سنتی از طب عطاری بهره می گیرند معتقدند كه گل نرگس نه تنها زیبایی و عطر بلكه خواص جادویی دارویی دارد، خواصی كه سردرد را از بین می برد، افسردگی را می كاهد، زكام را از بین می برد و به واسطه عطری كه در فضا می پراكند، همه جای خانه را در مقابل عفونت های تنفسی، گندزدایی می كند.
البته فراموش نکنیم که در بسیاری از منابع آمده که زیادهروی در مصرف گل نرگس خطرناک است. پیاز و برگ های گل نرگس، آلكالوئید های سمی دارند و در صورت خوردن موجب تهوع، دل پیچه و اسهال میشوند. شیرهای كه از ساقه های گل نرگس ترشح می شود نیز مضر است.
فروش گل نرگس در گلخانه ملک
گلخانه ملک به عنوان برترین فروشنده اینترنتی گل و گیاهان آپارتمانی قادر است تا انواع و اقسام گیاهان انتخابی مشتریان عزیز را در اسرع وقت در هر کجای کشورمان ایران درب منزل تقدیم کند.
گلخانه ملک تنوع وسیعی از گل و گیاهان آپارتمانی را از طریق وب سایت و اپلیکیشن خود به فروش گذاشته است. تنوع بالا در کنار حفظ کیفیت موجب شده که نام گلخانه ملک همواره در ذهنها باقی بماند. گیاه مدنظر مشتری با بسته بندی مناسب و بالاترین کیفیت ممکن در هر کجای ایران قابل ارائه است.
علاوه بر این گلخانه ملک به اقتصاد خانوادهها نیز میاندیشد. در نتیجه تمامی محصولات خود را با حداقل سود به فروش میرساند. کیفیت بالا در کنار قیمت مناسب دو عامل اصلی تبدیل گلخانه ملک به برترین فروشنده گل و گیاهان آپارتمانی کشور هستند.
در کنار گیاهان، گلخانه ملک انواع ابزارآلات مدرن کشاورزی و خاکهای غنی نظیر خاک سبک، خاک کاکتوس، خاک برگ و غیره را عرضه میکند. همچنین انواع گوناگون گلدانهای شکیل در جنس، رنگ و طرحهای متنوع در وب سایت گلخانه ملک به فروش میرسند.
با کمک گلخانه ملک، باغ و بوستان را به منزل خود ببرید! گلخانه ملک به سلامت جسم و روح شما اندیشیده و بهترینها را به این منظور گرد هم آورده است!
پرسش و پاسخ متداول درباره گل نرگس
نماد تولد دوباره و آغاز نو است. گل نرگس نماد امیدواری، نشاط و سرزندگی است
نگهداری نامناسب از پیاز گل نرگس در فصل تابستان که موجب شده جوانه داخل پیاز از بین رود.
کاشت دیر هنگام
رطوبت ناکافی پیاز
مگس پیاز نرگس، آلودگی گل نرگس به قارچ فیوزاریم آکسیسپورم، ویروس نوار زرد گل نرگس، ویروس رگه سفید گل نرگس