طراحی و اجرای دیوار سبز

دیوار سبز که بانام باغ عمودی نیز شناخته میشود در سالهای اخیر بهشدت مورد استقبال قرارگرفته است. گنجاندن طبیعت در محیطهای شهری نهتنها بسیار جذاب است بلکه مزایا و اهداف دیگری را نیز دنبال میکند. دیوار سبز سازهای عمودی است که انواع مختلف گیاهان بر سطح و ساختار آن سوار شدهاند. گیاهان عمدتاً در محیط رشد متشکل از خاک، سنگ و آب کاشته میشوند و سیستم آبیاری داخلی برای تغذیه گیاهان زنده موجود در دیوار سبز تعبیه میشود. قابلذکر است که دیوار سبز با نمای سبز و گیاهانی که بر روی نمای ساختمانها میرویند کاملاً فرق دارد. گیاهان بالارونده از نمای ساختمانها در خاک ریشه عمیق دارند اما گیاهان دیوار سبز در سطح کاشته شدهاند و عموماً گیاهانی که از قبل رشد کردهاند به این دیوارها انتقال مییابند و به گذشت زمان برای رشد و نمو گیاه نیازی نیست.
دیوار سبز چیست؟
همچنین مطالعه کنید: سانسوریای پاکوتاه | کاشت، نگهداری، تکثیر
در کنار دیوارهای سبز معمولی و غیرفعال (Passive green walls)، مدلهای هوشمند و فعال (Smart & active green walls) نیز ساخته میشوند که با بهکارگیری هوش مصنوعی و فناوریهای پیچیده توانمندند که به شکل خودکار کنترل و بهینه شوند. علاوه بر زیبایی بصری حاصلشده از دیوارهای سبز هوشمند، تصفیه هوا و کنترل رطوبت نیز از ویژگیهای مهم آنهاست که آن را مدیون گردش مناسب هوا، محیط رشد تخصصی فراهم آمده و فناوری به کار گرفتهشده در این دیوارها هستیم. در تصویر زیر نمای سبز، دیوار سبز غیرفعال و هوشمند به نمایش درآمدهاند.
همچنین مطالعه کنید: سانسوریا | نگهداری، تکثیر و مراقبت






فواید و کارکردهای دیوار سبز:
دیوار سبز نیاز ذاتی و غیرقابلانکار انسانها به طبیعت و فضای سبز را تأمین میکند، درنتیجه ما را شاد، پرانرژی و کارآمد میسازد. اضافه کردن عناصر طبیعی به محلهایی که عمدتاً در معرض دید ما هستند، روحیه را تقویت کرده و ما را هوشیارتر میسازد. فضای سبز به تعدیل اضطراب و پرخاشگری کمک شایانی میکند و خستگی روحی و جسمی را به شکل قابلتوجهی کاهش میدهد. بدن انسان بهطور خودکار از دیدن و حس کردن فضای سبز در پیرامون خود احساس مطلوبی دارد و به شکل مثبت نیز به آن پاسخ میدهد.
همچنین مطالعه کنید: نحوه قلمه زدن گل قاشقی
با درک بهتر مشکلات فراوان فراهم آمده براثر آلودگی هوا، نقش مثبت گیاهان بر تصفیه هوا و بهبود آن نیز پررنگتر شده است. میکروبهای ریشهی گیاهان با جذب مواد شیمایی موجود در هوا بهعنوان ماده مغذی نقش بسزایی در کاهش آلودگی هوادارند. هوای پاک و تمیز بر تقویت هشیاری و تواناییهای شناختی انسان تأثیر مستقیم میگذارد. بااینحال دیوارهای سبز بهتنهایی نمیتوانند تأثیر ویژهای درروند بهبود آلودگی هوا داشته باشند اما دیوارهای سبز هوشمند با گردش هوا به شکل فعال به این مهم دستیافتهاند. گیاهان و فنّاوری بهکاررفته در دیوار سبز هوشمند همگی در جهت کاهش آلودگی هوا تعبیهشدهاند.
همچنین مطالعه کنید: ویدیو آموزش قلمه زدن گیاه قاشقی
ویژگیهای دیوار سبز:
فضا و نمای سبز همگی به علت دارا بودن گیاه ازنظر اقتصادی مقرونبهصرفه هستند زیرا این گیاهان از ساختمان در برابر اشعهی خورشید مراقبت میکنند و اجازه نمیدهند دمای ساختمان در فصل گرما بالا برود. علاوه بر این از فرار گرمای ساختمان به بیرون در فصول سرد سال جلوگیری میکنند. فرآیند تعرق گیاهان نیز دمای داخلی ساختمان را تا حدی کاهش میدهد و موجب کاهش مصرف انرژی در فصل تابستان میشود. حتی میزان کافی از پوشش گیاهی بر روی نما یا دیوارهای سبز به کاهش آلودگی صوتی و نویز (Noise) تا حدی کمک میکند. برخی از ویژگیهای مهم دیوار سبز غیرفعال، نمای سبز و دیوار سبز هوشمند و فعال در جدول زیر با یکدیگر مقایسه شدهاند.
همچنین مطالعه کنید: ویدیو آموزش قلمه زدن گیاه قاشقی
دیوار سبز غیرفعال | دیوار سبز هوشمند | نمای سبز | |
زیبایی بصری | ✔ | ✔ | ✔ |
اثرات بیوفیلی | ✔ | ✔ | ✔ |
بهبود اکوستیک | ✔ | ✔ | ✔ |
تصفیه هوا | – | ✔ | – |
عایق بندی خارجی | ✔ | – | ✔ |
همچنین مطالعه کنید: برگ انجیری | صفر تا صد کاشت، نگهداری و بیماری ها
شایانذکر است که اصطلاح بیوفیلی در یونان باستان به معنای عشق و علاقهی بشر به فضای سبز، طبیعت و موجودات زنده است و اخیراً به علت اهمیت بالای آن در علم معماری نیز گنجاندهشده است. پیوند انسان با طبیعت جهت بهبود زندگی بیوفیلی نامیده میشود.
انواع دیوار سبز:
همانطور که گفته شد دیوار سبز در مدلهای گوناگون و متنوع بر اساس فضای داخلی یا خارجی بنا، سایز و ابعاد محیط کار ساخته میشود. طراحی و اجرای آن همواره سیر تکاملی داشته و روزبهروز قابلیتهای بیشتری بر اساس اهداف جدید به آن اضافه میشود. انواع دیوار سبز بر اساس محیط باز یا بسته و سایز و طراحی در زیر توضیح دادهشده است.
بر اساس محیط باز یا بسته:
دیوار سبز هم در محیطهای بسته و هم در فضای باز قابلاجرا است که هرکدام آنها اهداف گوناگونی را دنبال میکنند. بسته به محیط باز یا سرپوشیده، طیف وسیعی از گیاهان در این دیوارها قابل کاشت و نگهداری هستند.
در محیطهای باز در درجهی اول هدف زیبایی بصری را دنبال میکند و عمدتاً جهت سبز کردن مناظر شهری استفاده میشود. بااینحال اقتصادی نیز هستند زیرا به کاهش دما کمک کرده و ساختمانها را عایقبندی میکنند. همچنین با استفاده از آب باران از هدر رفت آن جلوگیری میکنند. ساخت این دیوارها محدودیتهایی را ازنظر آبوهوایی و گیاهان کاشت شده شامل میشود زیرا ضروری است که گیاهان انتخابی، توانایی تحمل شرایط بیرون، محیط کشت و تغییرات دمایی خارج از ساختمان را داشته باشند، در غیر این صورت بر ساختار دیوار سبز و گیاهان صدمات جبرانناپذیری وارد خواهد آمد.
همچنین مطالعه کنید: نحوه قلمه زدن گیاه سانسوریا
دیوار سبز در محیطهای سرپوشیده و بسته نظیر رستوران، پاساژ، سینما، تالار و غیره نیز قابلاجرا است اما برخلاف دیوار سبز در محیط باز، ازلحاظ نوع گیاه انتخابی محدودیتی ندارد. بااینحال به علت محدودیت سایز فضاهای سرپوشیده به نسبت محیط باز، لزوماً باید از ابعاد محیط اجرایی تبعیت کند. دیوار سبز هوشمند که در بخش اول توضیح داده شد فقط در اماکن سرپوشیده اجرا میشود زیرا سیستم تصفیه هوای آنها خارج از ساختمان کارایی لازم را ندارد. همچنین گیاهان به کار گرفتهشده در این دیوارها عموماً مختص مناطق گرمسیری هستند و درنتیجه در محیط بیرون ساختمان شانس کمتری برای زنده ماندن دارند.
بر اساس سایز و طراحی:
سایز و ابعاد محیط تأثیر چندانی بر طراحی و اجرای دیوار سبز ندارد. باوجوداینکه اجرای دیوار سبز عریض از سازههای مرتفع آسانتر است، طراحی و ساخت آنها تفاوت آنچنانی با هم ندارند. دیوارهای سبز ساختهشده از فلز یا پلاستیک معمولاً مستطیل شکل هستند زیرا ساخت اشکال گرد و مدور با این متریال سخت است. نمد وسیله مناسب جهت اجرای دیوار سبز گرد و منحنی است. درواقع دیوار سبز برحسب سفارش، نیاز و سلیقه مشتری در انواع مدلهای ایستاده، دوطرفه و غیره قابلاجرا است.
همچنین مطالعه کنید: نحوه قلمه زدن گیاه سانسوریا
محیط رشد گیاهان دیوار سبز:
گیاهان دیوار سبز نیاز به محیط رشدی مناسب دارند تا در آن ریشه کنند. محیط رشد به موادی گفته میشود که گیاه در آن بزرگ میشود. این محیط در گلدان، جعبه یا کیسه قرار میگیرد و به دیوار سبز منتقل میشود. محیط رشد گیاهان در دیوار سبز عمدتاً در چهار دسته اصلی قرار میگیرند.
در محیط رشد آزاد (Loose growth medium)، خاک در کیسه یا گلدان قرار میگیرد و سپس در دیوار گذاشته میشود. بستر نمدی (Mat media) نوع دوم است که در آن ریشه گیاه در الیاف فیبر نازک یا نمد قرار میگیرد و نیازمند خاک نیست. بستر ورقی (Sheet media) نیز مشابه بستر نمدی است اما شامل ورقهای پلی اورتان معدنی است که به نسبت نمد دوام بیشتری دارند. بستر ساختاری (Structural media) سیستم فیبر و خاک را همزمان در برمیگیرد. درواقع فیبر و خاک بلوکهایی در سایزها و اشکال گوناگون تشکیل میدهند و سپس به دیوار منتقل میشوند.
همچنین مطالعه کنید: نحوه قلمه زدن گیاه سانسوریا
گیاهان مناسب جهت کاشت در دیوار سبز:
ستارگان و سوپراستارهای دیوار سبز، گیاهان هستند! خوشبختانه میتوان از انواع گیاهان در دیوارهای سبز استفاده کرد. بااینحال بر اساس نوع دیوار ازنظر سایز و محیط اجرا و هدف آن، محدودیتهایی در کاشت برخی از گیاهان وجود دارد.
گیاهان انتخابی برای کاشت در دیوار سبز محیطهای سرپوشیده محدودیتهای کمتری را شامل میشوند. گیاهان گرمسیری و آپارتمانی بهترین گزینه برای کاشت در این دیوارها هستند. این گیاهان مجبور نیستند که تفاوت دمایی شدید را تحمل کنند. بااینوجود رطوبت محیط باید کنترل شود. در غیر این صورت آسیب جدی به گیاه میرسد. بااینحال برخی از سازندگان از خزه یا گیاهان مصنوعی و پلاستیکی استفاده میکنند و بسیاری از مزیتهای گیاهان طبیعی نظیر تصفیه هوا را فدای نگهداری آسانتر این گیاهان میکنند! انتخاب گیاه در دیوارهای سبز هوشمند سختتر است و گیاهان انتخابشده باید تست شوند تا از دوام آنها در محیط هوشمند این دیوارها مطمئن شد.
همچنین مطالعه کنید: نحوه قلمه زدن گیاه سانسوریا
موقعیت مکانی و فناوریهای بهکاررفته، بر انتخاب گیاه مناسب برای کاشت در دیوار سبز در محیط بیرون تأثیر بسزایی دارد. بهعنوان نمونه ممکن است مجبور شویم از گیاهانی استفاده کنیم که توانایی حیات در دورههای خشکسالی و بدون باران را داشته باشند و بتوانند فقط با سیستمهای آبیاری تغذیه شوند. هرچه ارتفاع دیوار سبز در محیط باز بیشتر میشود، حفاظت و نگهداری گیاهان قرارگرفته در بالای دیوار نیز سختتر میگردد. تأثیر باد، نور خورشید و باران بر گیاهانی که در ارتفاع بالای این دیوارها قرارگرفتهاند بسیار بیشتر از گیاهان نزدیک سطح زمین است.
علاوه بر این، انتخاب محیط رشد مناسب و سیستم آبیاری صحیح بهاندازه انتخاب گیاه اهمیت دارد. بهطور مثال ریشهی برخی گیاهان بهاندازه کافی قوی نیست و نمیتواند در محیطی بهغیراز خاک زنده باقی بماند اما برخی از گیاهان به محیط رشدی که بهسرعت خشک شود نیاز دارند و خاک محیط مناسبی برای رشد و نمو آنها نیست.
همچنین مطالعه کنید: گل رز | همه چیز درباره گل عشق
کلید حفظ و سلامتی گیاهان دیوار سبز، فراهم آوردن شرایط ثابت و پایدار است. هرگونه تغییر ناگهانی در محیط رشد گیاه، میتواند منجر به آسیبهای جدی و غیرقابلبازگشت شود. در انتخاب گیاه برای دیوار سبز هوشمند باید به مقاومت و انعطافپذیری آن توجه ویژهای کرد. انتخاب سیستم صحیح آبیاری، نور رسانی و کنترل دما نقش بسزایی در زنده ماندن گیاهان دیوار سبز دارند. اصلاح و پیرایش گیاهان نیز به افزایش طول عمر آنها کمک میکند. دیوارهای سبز هوشمند بهصورت خودکار این شرایط بهینه را برای گیاه فراهم میآورند و خیال کاربر را از شرایط ایده آل گیاه راحت میکنند.
همچنین مطالعه کنید: گل ارکیده | شگفتی زیبایی خلقت
-
آکوبا150,000 تومان
-
آمستل360,000 تومان
-
بونسای جنسینگ360,000 تومان
-
کراسولا180,000 تومان
-
آزالیا310,000 تومان
-
بنجامین بلک390,000 تومان
مراقبت و نگهداری :
دیوارهای سبز غیرفعال و هوشمند هر دو به حفظ و نگهداری نیاز دارند. گیاهان جای گرفته در دیوارهای سبز نیازمند جایگزینی دورهای هستند تا گیاهان تازه جانشین گیاهان ازدسترفته شوند. جانشین کردن گیاهان جدید در دیوارها با محیط کشت آزاد (Loose) و ساختاری (Structural) که پیشازاین توضیح داده شد، سادهتر است اما در سیستم نمدی (Mat) دشوارتر است. بخشهای ضعیف و از بین رفته گیاه باید بریده شوند و خارج کردن آنها از فیبر کار سختی است و ممکن است همراه آن بخشی از گیاهان سالم نیز از بین بروند.
آبیاری گیاهان دیوارهای سبز بسیار مهم تلقی میشود. بسیاری از دیوارهای سبز از سیستم آبیاری یکپارچه بهره میبرند تا نگهداری از گیاه سادهتر شود. سیستم آبیاری گیاهان دیوار سبز عموماً به دو نوع مستقیم یا چرخشی اجرا میشود. در سیستم چرخشی آب از مخزنی داخلی پمپاژ شده و پخش میشود و آب اضافی برای استفاده مجدد به مخزن بازمیگردد. این مخزن میتواند بهصورت سالانه و دورهای یا از آب ساختمان پر شود. در سیستم آبیاری مستقیم، گیاه آب موردنیاز خود را از منبع خارجی دریافت میکند و آب اضافی به فاضلاب بازمیگردد.
عملکرد مطلوب دیوار سبز به انتخاب صحیح گیاهان، روش آبیاری مناسب، محیط رشد ایدهآل و چک کردن متناوب سیستمهای کنترل از راه دور وابسته است. کنترل دورهای تمامی این موارد ضامن حفظ کیفیت و دوام دیوار سبز است.
همچنین مطالعه کنید: عکس گیاهان آپارتمانی
طراحی و اجرای تخصصی دیوار سبز در گلخانه ملک:
گلخانه ملک با سالها تجربه و مهارت تیمی از طراحان، ایده پردازان و معماران ارشد را گرد هم آورده تا در طراحی و اجرای دیوارهای سبز از ذهن خلاق خود بهره برند و جدیدترین طرحهای استثنایی و خیرهکننده را ترسیم کنند. گروه مهندسین حرفهای عمران و برق و تأسیسات نیز با استفاده از باکیفیتترین مصالح و ابزارآلات ساختمانی و فنّاوری روز تمام تلاش خود را میکنند تا طرحهای به تصویب رسیده را با روشهای خلاق در سریعترین زمان ممکن پیاده کنند. درنهایت متخصصین کشاورزی و گیاهشناسی با آشنایی و شناخت کاملی که از گل و گیاهان دارند، گیاه متناسب با محیط و سازه را انتخاب و تهیه میکنند.
برخی از سایر فعالیتهای گلخانه ملک در حوزهی طراحی و اجرای فضای سبز به شرح زیر است:
- طراحی و اجرای فضای سبز تالارها، رستورانها، سینما، پاساژ و کلیه اماکن تجاری و اداری
- طراح و مجری برتر روف گاردن (Roof garden) در پشتبام، تراس و پنت هاووس با استفاده از بهترین روشهای عایقبندی برای فراهم نمودن حداکثر ایمنی لازم
- طراح و سازنده روشهای نوین و مقرونبهصرفه آبیاری جهت جلوگیری از اتلاف انرژی
- پیادهسازی برترین روشهای نورپردازی در تمامی پروژههای اجرای فضای سبز
- توانمند در ساخت انواع سازههای فلزی و چوبی همانند آلاچیق، کلبه، پول چوبی و غیره متناسب با محیط و هدف
- شناخت دقیق انواع گیاهان و انتخاب گیاه متناسب با محیط در هر یک از پروژههای اجرای فضای سبز، گلآرایی˛ چمنکاری و کاشت انواع درختان و درختچههای زینتی
- تجهیز پروژه به مبلمان، گلدان، نیمکت، چراغ و هرگونه اثاثیه موردنیاز
- حفاظت و نگهداری از تمامی پروژههایی اجرایی بعد از اتمام کار و ضمانت آنها
- ساخت انواع باغهای ایرانی، اروپایی (فرانسوی، ایتالیایی) و ژاپنی
- طراحی و ساخت آبنما، برکه، آبشار، رودخانه، دریاچه، استخر، جکوزی و غیره با توجه به ابعاد محیط و با بهکارگیری جدیدترین متدهای عایقبندی
- ارائه تصاویر سهبعدی به مشتری پیش از اجرای طرح
همچنین مطالعه کنید: انواع کاکتوس، کاشت، نگهداری و آبیاری
پرسش های متداول درباره دیوار سبز
دیوار سبز سازهای عمودی است که انواع مختلف گیاهان بر سطح و ساختار آن سوار شدهاند. گیاهان عمدتاً در محیط رشد متشکل از خاک، سنگ و آب کاشته میشوند و سیستم آبیاری داخلی برای تغذیه گیاهان زنده موجود در دیوار سبز تعبیه میشود.
دیوار سبز نیاز ذاتی و غیرقابلانکار انسانها به طبیعت و فضای سبز را تأمین میکند، درنتیجه ما را شاد، پرانرژی و کارآمد میسازد. اضافه کردن عناصر طبیعی به محلهایی که عمدتاً در معرض دید ما هستند، روحیه را تقویت کرده و ما را هوشیارتر میسازد.
دیوار سبز در مدلهای گوناگون و متنوع بر اساس فضای داخلی یا خارجی بنا، سایز و ابعاد محیط کار ساخته میشود. طراحی و اجرای آن همواره سیر تکاملی داشته و روزبهروز قابلیتهای بیشتری بر اساس اهداف جدید به آن اضافه میشود. انواع دیوار سبز بر اساس محیط باز یا بسته و سایز و طراحی در زیر توضیح دادهشده است.
-
آکوبا150,000 تومان
-
آمستل360,000 تومان
-
بونسای جنسینگ360,000 تومان
-
کراسولا180,000 تومان
-
آزالیا310,000 تومان
-
بنجامین بلک390,000 تومان
