انواع کاکتوس، کاشت، نگهداری و آبیاری

بدون شک انواع کاکتوس جز پرطرفدارترین گیاهان آپارتمانی برای نگهداری در فضای بسته و باز منازل هستند.
معمولاً در میان گلدانهای هر خانهی ایرانی، یک یا چند گلدان کاکتوس نیز به چشم میخورد. برخی از انواع کاکتوس برای نگهداری در فضای بسته خانه مناسبترند و بعضی نیز قابلیت نگهداری در حیاط و فضای باز را دارند.
تنوع کاکتوس بهقدری بالاست که هر سلیقهای را پوشش میدهد. انواع کاکتوس بدون تیغ و کاکتوس گوشتی بدون خار، انواع کاکتوس گلدار یا بدون گل، و کاکتوس رنگی و مخملی، هرگونه نیازی را تأمین میکنند.
تنها کافی است که شناخت کافی از محیط نگهداری کاکتوس داشته باشید تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.
همچنین مطالعه کنید: گل شمعداني
در این مقاله سعی کردهایم تا شما را با برخی از مشهورترین انواع کاکتوس، بیماریها و شرایط نگهداری آنها آشنا کنیم. تا بتوانید با بهسادگی کاکتوس دلخواه خود را انتخاب کرده و پرورش دهید.
در ضمن انواع کاکتوس در گلخانه ملک هم بهصورت آنلاین و هم به شکل حضوری به فروش میرسند.
اگر طرفدار خرید اینترنتی هستید تنها با چند کلیک ساده میتوانید کاکتوس انتخابی خود را درب منزل در هر نقطه از ایران تحویل بگیرید!
انواع کاکتوس نوعی ساکولنت هستند!
ساکولنتها جز معروفترین گلها برای نگهداری در منزل هستند. نه تنها نگهداری از ساکولنتها ساده است بلکه زیبایی چشمگیری نیز به خانهی شما هدیه میدهند.











همچنین مطالعه کنید: گل سنگ
ساکولنتها آب را در برگهای خود ذخیره کرده و در مواقع لزوم از آن استفاده میکنند. ازاینرو در مقایسه با سایر گیاهان آپارتمانی نسبت به کمآبی مقاومتر هستند.
انواع کاکتوس زیرمجموعه ساکولنتها هستند. درنتیجه جز گیاهان مقاوم به کمآبی، صبور و کمتوقع هستند. بهعبارتیدیگر:
هر کاکتوسی ساکولنت است اما هر ساکولنتی کاکتوس نیست!

تفاوت کاکتوس و ساکولنت!
در این بخش برخی از تفاوتهای میان ساکولنتها با انواع کاکتوس ذکر شده تا راحتتر متوجه شوید که ساکولنت شما نوعی کاکتوس است یا خیر.
آرئول
به برآمدگیهای سطح کاکتوس که از آنها گل، تیغ یا ساقه میروید آرئول میگویند.
آرئولها فقط در انواع کاکتوس دیده میشوند و سایر گونههای ساکولنت آرئول ندارند. در واقع اگر بر سطح ساکولنتی آرئول دیدید، میتوانید با اطمینان آن را جز کاکتوسها بدانید!
تیغ
انواع کاکتوس و بسیاری از ساکولنتها بر سطح خود تیغ دارند اما تیغهای کاکتوس معمولاً بهصورت چندتایی در هر آرئول رشد میکند درحالیکه در ساکولنتها تک تیغ هستند.
گل
انواع کاکتوس و ساکولنت ممکن است گل بدهند اما فراموش نکنید که گلهای کاکتوس عموماً خاصتر و منحصربهفرد هستند.
برگ
توجه داشته باشید که برخلاف ساکولنتها که برگ دارند، انواع کاکتوس عموماً برگ ندارند.
همچنین مطالعه کنید: گل آنتوریوم
کاکتوس نماد صبر و استقامت!
هر فردی که آشنایی مختصری با دنیا گل و گیاهان داشته باشد، کاکتوس را میشناسد و با شنیدن نام انواع کاکتوس، مقاومت بالا، شکیبایی و سازگاری در ذهنش تداعی میشود.
شما با شنیدن واژه کاکتوس چه صفات و القابی به ذهنتان خطور میکند؟
انواع کاکتوس تحمل بالایی در برابر گرما و نور شدید آفتاب دارند تا حدی که قادر به تحمل آفتاب سوزان بیابانها در روز و سرمای شدید در شب هستند. کاکتوسها در سختترین شرایط نیز راهی برای نجات خود پیدا میکنند!
کاکتوس نماد استقامت، تحمل و قدرت است!
از سوی دیگر انواع کاکتوس همانند سایر ساکولنتها آب را درون خود ذخیره میکنند و در مواقع لزوم از آن مصرف میکنند.
به همین جهت خشکسالی و کمآبی را به خوبی تحمل میکنند. کاکتوسها گزینهی ایده آلی برای افراد فراموشکار هستند که مدام آبیاری گلها را از خاطر میبرند یا افرادی که همیشه در حال سفر هستند و کمتر میتوانند به گل و گیاهان خود رسیدگی کنند.

کاکتوس سمبل عشق مادرانه!
جالب است بدانید که در فرهنگ آمریکا، انواع کاکتوس نشانگر شور و شوق، محافظت و عشق مادرانه هستند. ازآنجاییکه انواع کاکتوس توانایی بالایی در تحمل شرایط محیطی دشوار دارند، درنتیجه نماد عشق بیقیدوشرط مادرانه شدهاند.
عشق پرصلابت مادر به فرزندش همانند عمر کاکتوس جاودانه و ابدی است و صبر و قدرتی وصفناپذیر دارد. در ضمن کاکتوس با خواص درمانی خود همانند مادر با تمام وجود از شما محافظت میکند.
انواع کاکتوس نقش بسزایی در جذب امواج منفی دارند تا جایی که توصیه میشود در کنار مودم وای فای خود گلدان کاکتوسی قرار دهید تا انرژی منفی را خنثی کند.
آمریکاییهای اصیل نیز از شیره انواع کاکتوس برای درمان زخم و بیماریهای گوارشی استفاده میکنند.
طبقهبندی انواع کاکتوس
شایان ذکر است که کاکتوس جز خانواده کاکتوسیان (Cactaceae) است.
تصویر و مطالب زیر بهخوبی دستهبندی انواع کاکتوس را نشان میدهد. البته فراموش نکنید که طبقهبندی کاکتوس همواره بحثبرانگیز بوده و گیاهشناسان در برخی جزییات به تفاهم نرسیدهاند.
- فرمانرو: گیاه (Plantae)
- شاخه: آوندداران (Tracheophyta)
- دسته: گیاهان گلدار (Magnoliophyta)
- رده: دولپهای (Dicotyledonae)
- زیررده: کاریوفیلیده (Caryophyllidae)
- راسته: میخکسانان (Caryophyllales)
- خانواده/تیره: کاکتوسیان (Cactaceae)
- سرده: حدوداً 100 جنس
- گونه: حدوداً 1000 تا 2000 گونه

همچنین مطالعه کنید: گل اسپاتی فیلوم
قابلذکر است که انواع کاکتوس در سه تبار/ زیر تیره قرار میگیرند:
- پرسکیه (Pereskieae): دو جنس یا سرده Pereskia و Maihuenia را شامل میشود. گیاهان این تبار ساقههای چوبی دارند. برگهای آنها پهن و مقاوماند. آئورولهای خاردار سطح آنها را پوشانده است. گلهای آویزان و میوه گوشتی دارند.
- اوپانسیه (Opuntiea): این گروه جنسهای Opuntia، Pereskiopsis، Pterocactus، Quiabentia و Tacinga را شامل میشود. انواع کاکتوسهای این سردهها گوشتی و شاخهدار هستند. آئورولهای این گیاهان میتوانند خاردار یا بدون خار باشند اما در هر حالتی کرک و موهای ریز دارند. برگهای آنها صاف و استوانهای است و خارهایشان نیز صاف است. در ضمن میوههای انواع کاکتوسهای این دسته دانه دارند.
- کاکتوئیدا (Cactoidea): حدوداً 100 سرده یا جنس را شامل میشود. درواقع غالب جنسهای کاکتوس در این تبار قرار میگیرند.
معرفی چهار مورد از مشهورترین انواع کاکتوس خانگی
در این بخش سعی شده است تا پرفروشترین انواع کاکتوس با اسم و مشخصات معرفی شوند تا علاقهمندان به این گیاه ارزشمند بتوانند سادهتر کاکتوس موردعلاقه خود را انتخاب کنند.
کاکتوس صخرهای
شباهت این گیاه به صخره موجب شده که با نام کاکتوس صخرهای شناخته شود. این گیاه یکی از مشهورترین انواع کاکتوس است که با نامهای سرئوس پرویانوس، کاکتوس حصاری، سیبی و ملکه شب نیز شناخته میشود.
همانگونه که در تصویر میبینید تنهی کاکتوس صخرهای تنومند و قطور است و کاملاً به تختهسنگ و صخره شباهت دارد، ازاینرو نام کاکتوس صخرهای کاملاً برازندهی آن است.
کاکتوس صخرهای همانند سایر انواع کاکتوس به نور فراوان علاقهمند است. ازاینرو توصیه میشود در سایه نگهداری نشود.
دمای بین 10 الی 20 درجهی سانتیگراد نیز برای این گیاه ایده آل است. کاکتوس صخرهای آب و رطوبت کم را میپسندد و نیاز آنچنانی به کود ندارد.
به طور کل انواع کاکتوس نسبت به کمآبی، خشکی و گرما مقاومت و تحمل بالایی دارند و محیط کشت و نگهداری بیابانی را میپسندند.
ظاهر خاص و متفاوت کاکتوس صخرهای در کنار سازگاری و مقاومت حیرتانگیز این گیاه موجب شده که بسیار مورد استقبال علاقهمندان گل و گیاه و طراحان داخلی قرار گیرد.
کاکتوس صخرهای گزینهی ایده آلی برای ایجاد محیطی متفاوت و استثنایی است و برای افرادی که به دنبال انواع کاکتوس و گیاهان منحصربهفرد میگردند، بهترین انتخاب است.
گلخانه ملک آمادهی فروش انواع کاکتوس منجمله کاکتوس صخرهای به صورت آنلاین و ارسال به سراسر ایران است.
در هر نقطه از کشور عزیزمان که هستید، تنها با چند کلیک ساده کاکتوس مدنظر خود را انتخاب کنید و در اسرع وقت درب خانه تحویل بگیرید.
کاکتوس خورشیدی
کاکتوس خورشیدی یا آئونیوم خورشیدی یکی از انواع کاکتوس جذب کننده امواج مضر است و به همین جهت نگهداری از آن در مجاورت وای فای به کاهش انرژی منفی محیط کمک شایانی میکند.

کاکتوس خورشیدی همانند سایر ساکولنتها برگهایی ضخیم و گوشتی دارد که مانند گلبرگهای گل رز مرتب و آراسته در کنار هم چیده شدهاند.
کاکتوس خورشیدی قادر به تحمل سایه است اما بااینحال بهتر است نور کافی برای آن تأمین شود.
این گیاه به گرما و سرمای شدید و رطوبت فراوان حساس است. کاکتوس خورشیدی همانند سایر انواع کاکتوس به آب کمی نیاز دارد و در برابر خشکسالی به شدت مقاوم است.
کاکتوس خورشیدی نیز با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت به سراسر ایران توسط گلخانه ملک ارسال میشود.
کاکتوس اچینو
این گیاه یکی از پرفروشترین انواع کاکتوس در گلخانه ملک است. همانطور که در تصویر مشهود است، کاکتوس اچینو گیاهی کروی است که با خارهای بلند و فراوان پوشیده شده است.

برخی از دیگر نامهای این گیاه عبارتاند از: کاکتوس بشکهای، کاکتوس توپی، کاکتوس صندلی مادرزن و کاکتوس بشکهی طلایی!
کاکتوس اچینو همانند سایر انواع کاکتوس عاشق نور فراوان و گرما است. توصیه میشود آن را در گرمترین اتاق منزل خود قرار دهید. دمای زیر 5 درجه سانتیگراد کاکتوس اچینو را نابود میکند.
همچنین محیط خشک برای پرورش کاکتوس اچینو مناسبتر است. بهتر است کاکتوس اچینو را در ترکیبی از یک بخش خاکبرگ، دو بخش شن و کمی پیت ماس بکارید.
کاکتوس اچینو در کنار سایر انواع کاکتوس هم اکنون در گلخانه ملک آماده فروش است.
کاکتوس سم اسبی
کاکتوس یا کراسولا سم اسبی ساکولنتی است با برگهایی شبیه به سم اسب که درون برگها و ساقههای گوشتی آب مورد نیاز خود را ذخیره کرده و در مواقع لزوم مصرف میکند.

البته همانطور که پیشتر توضیح داده شد انواع کاکتوس و ساکولنت توانایی ذخیره آب برای مواقع ضروری را دارند و همین امر به مقاومت و سازگاری آنها کمک بسیاری کرده است.
دمای 15 الی 25 درجه سانتیگراد، رطوبت عادی منزل و نور فراوان برای رشد مطلوب کاکتوس سم اسبی نیاز است.
کاکتوس سم اسبی به آب فراوان نیاز دارد اما به شرط آنکه سطح خاکش خشک شده باشد. تغذیه کاکتوس سم اسبی با کود حاوی نیتروژن بالا در فصل رشد توصیه میشود.
نگهداری از انواع کاکتوس، از آنچه تصور میکنید سادهتر است!
انواع کاکتوسها جز گیاهان بیابانی هستند و ازاینرو برای زندگی در شرایط سخت و دشوار و زندگی در بیابانهای گرم و خشک و سوزان خلق شدهاند.
کاکتوسها به توجه و رسیدگی فراوان نیز ندارند و با کمترین میزان رسیدگی بهترین عملکرد را از خود نشان میدهند.
نور
انواع کاکتوس به طور میانگین به 10 تا 14 ساعت نور در طول شبانه روز نیاز دارند. نور موردنیاز هر گونه از کاکتوس با نوع دیگر آن متفاوت است.
با دقت و بررسی رفتار هر کاکتوس، میتوان پی برد که نور دریافتی آن کافی است یا خیر. به طور مثال کاکتوسی که نور کافی دریافت نکند کم کم رنگ بدنهی آن زرد میگردد.
یا کاکتوسی که بیشازحد در معرض نور باشد، ممکن است سفید شده یا هالههای زرد و نارنجی بر روی آن ایجاد شود.
همچنین مطالعه کنید: گل پتوس
دما
عموماً دمای ایده آل برای نگهداری انواع کاکتوس 18 الی 32 درجه سانتیگراد است. در فصلهای سرد سال که گیاه به خواب زمستانه میرود و رشد آن کم است، دمای بین 7 الی 12 درجه سانتیگراد توصیه میشود.
جالب است بدانید برخی از باغبانان انواع کاکتوس را در معرض دمای بالا قرار میدهند تا شوک و استرس وارده به گیاه موجب تغییر رنگ ساکولنت شود!
رطوبت
رطوبت عادی منزل برای رشد و نمو انواع کاکتوس مناسب است. به طور کل کاکتوسها رطوبت بیش از حد را دوست ندارند و ذاتاً محیط خشک را ترجیح میدهند.
رطوبت بیش از حد منجر به عفونت قارچی شده و در نهایت به پوسیدگی ریشه، ریزش برگ و مرگ انواع کاکتوسها منجر میشود.
خاک
خاک مخصوص کاکتوس بهوفور در گل فروشیها یافت میشود، خاکی که بسیار سبک و متخلخل است تا هیچ گونه آب اضافی را اطراف ریشه گیاه نگه ندارد.
خاک زهکش، سبک و متخلخل کاکتوس آب اضافی را به سرعت پس میدهد و گیاه را از عفونتهای قارچی و پوسیدگی ریشه محافظت مینماید.
گلخانه ملک انواع گوناگون خاک سبک، خاکبرگ و خاک کاکتوس را برای علاقهمندان فراهم آورده است تا هنگام تعویض خاک انواع کاکتوس و یا سایر گیاهان، هیچگونه دغدغه و نگرانی از جانب کیفیت خاک، سبک بودن و مواد مغذی آن نداشته باشند.
گلخانه ملک به هر آنچه که برای باغبانی مدرن و بهینه نیاز دارید، اندیشیده است!
آبیاری
به طور کل انواع کاکتوس در فصلهای گرم بهار و تابستان به هفتهای یک مرتبه آبیاری نیاز دارند. البته آب اضافی حتماً باید از طریق خاک سبک و متخلخل به پایین گلدان هدایت شده و در نهایت از سوراخهای گلدان خارج شود.
در فصلهای سرد سال، پاییز و زمستان، میزان آبیاری انواع کاکتوس را به یک دوم یا یک سوم کاهش دهید. چک کردن سطح خاک گیاه پیش از آبیاری در هر شرایطی اجباری است تا از تجمع بیش از حد آب در گلدان و پوسیدگی ریشه جلوگیری شود.
کود دهی
همانند سایر گیاهان و ساکولنتها، کود دهی به موقع و کافی انواع کاکتوس، میتواند به رشد بهینه گیاه کمک بسیاری کند.
میتوانید انواع کاکتوس را با کودهای چندمنظوره تغذیه کنید. بااینحال کود کم نیتروژن با نسبت 5-10-10 یا 10-10-10 گزینهی بهتری برای کود دهی انواع کاکتوس است.
البته فراموش نکنید که غلظت کود 10-10-10 را به یک چهارم کاهش دهید.
همچنین مطالعه کنید آموزش نگهداری انواع گیاهان آپارتمانی
سرعت رشد انواع کاکتوس
اگر انواع کاکتوس را در منزل خود نگهداری میکنید، بیشک علاقهمندید بدانید که سرعت رشد هر کدام از آنها چه قدر است و به چه ابعادی میرسند تا بتوانید بهترین مکان مناسب پرورش آنها را پیدا کنید و همچنین سایر گیاهان مناسب برای پرورش در کنار آنها را بشناسید.
غالباً سرعت رشد انواع کاکتوسها آهسته است و بر اساس نوع آنها بعد از گذشت دو سه سال فقط چند سانتیمتر رشد میکنند.
اگر بخواهیم دقیقتر سخن گوییم، اغلب کاکتوسها سالانه یک الی سه سانتی متر قد میکشند. هرچند که چند مورد استثنا هم وجود دارد که برخلاف سایر انواع کاکتوس سالانه ممکن است تا 15 سانتیمتر هم قد بکشند از قبیل کاکتوس ساگوارو.
این کاکتوس سالانه 2 الی 15 سانتی متر رشد کرده و تا ارتفاع بیش از 20 متر هم میرسد!
همچنین مطالعه کنید: دیوار سبز چیست؟
انواع کاکتوسهای فرو کاکتوس (Ferrocactus) نهایتاً 2 الی 3 سانتی متر در طول یک سال قد میکشند و کاکتوس اچینو که در این مقاله معرفی شد نیز سالانه حداکثر 1 الی 2 سانتی متر بلند میشود.
به طور کل پرورش و رساندن انواع کاکتوس به ابعاد واقعی خود پروسه زمانبر و طولانی است که به صبر و شکیبایی نیاز دارد.
هرچند شایان ذکر است که بسیاری از پرورشدهندگان کاکتوس به علت سرعت رشد پایین کاکتوس از آن استقبال میکنند زیرا فضای محدود آپارتمانها بسیاری را از نگهداری گیاهان مرتفع و بزرگ منع مینماید.
همچنین مطالعه کنید: آشنایی با گیاه بابا آدم
چگونه سرعت رشد انواع کاکتوس را افزایش دهیم؟!
همانطور که در بخش قبل بیان شد، انواع کاکتوس به سرعت رشد آهسته شهرت دارند. بااینحال در میان بیش از 2000 گونه کاکتوس برخی سرعت رشد بالاتری نسبت به میانگین دارند.
برخی از آنها در طول عمر خود بیشتر از چند سانتیمتر رشد نمیکنند. درحالیکه بعضی از انواع کاکتوس به ارتفاع بیش از 20 متر نیز میرسند!
بدیهی است که انواع کاکتوس در صورت دریافت نور کافی، آبیاری و کود دهی به اندازه، بیشترین رشد خود را دارند. با رعایت موارد زیر رشد کاکتوس خود را به حداکثر برسانید:
- کاکتوس خود را به گلدانی که کمی بزرگتر از گلدان فعلی است منتقل کنید تا فضای کافی برای رشد ریشهی آن مهیا شود.
- کاکتوس خود را در مقابل پنجره جنوبی و نورگیرترین مکان منزل قرار دهید. به طور کل انواع کاکتوس عاشق نور فراوان هستند پس نور را هرگز از آنها دریغ نکنید.
- گلدان کاکتوس خود را هر هفته به طور متناوب بچرخانید تا مطمئن شوید که تمام جهات آن نور کافی دریافت میکند و به طور یکسان رشد میکند.
- در فصلهای گرم سال فقط زمانی که چند سانتی متر بالایی خاک خشک شده به گیاه آب دهید و با کاهش دما در فصول سرد سال، آبیاری را کم کرده و تا زمانی که خاک کاملاً خشک نشده، از آبیاری پرهیز کنید.
- بهتر است انواع کاکتوس را با کود مایع حاوی نیتروژن پایین تغذیه کنید و در فصول سرد سال به آن کود ندهید.
چرا کاکتوس رشد نمیکند؟!
اگر گلدان کاکتوس بیش از حد کوچک باشد، ریشه آن فضای کافی برای رشد و نمو ندارد. در این شرایط کاکتوس به آرامی رشد کرده یا کلاً رشد آن متوقف میگردد.
همچنین اگر گلدان کاکتوس بسیار بزرگ باشد، طبیعتاً خاک بیشتری دارد و آب بیشتری در خاکش ذخیره میکند که همین آب اضافی میتواند به سرعت منجر به پوسیدگی ریشه و توقف رشد شود.
در ضمن اگر زمان زیادی از تعویض خاک گلدان کاکتوس گذشته، حتما به آن کود دهید تا مواد مغذی از دست رفتهی خاک تامین شود وگرنه سرعت رشد کاکتوس کم میشود.
همچنین مطالعه کنید: نحوه نگهداری انواع کاتوس
کاکتوسها چند سال عمر میکنند؟
طول عمر انواع کاکتوس بین 10 الی 200 سال بسته به نوع آن متغیر است.
انواع کاکتوسهای بیابانی و به طور کل آنهایی که در فضای بیرون از خانه نگهداری میشوند، طول عمر بیشتری دارند. در حالی که انواع کاکتوسهای آپارتمانی کمتر عمر میکنند.
البته نگران نباشید! اگر علاقهمندید که سالیان سال کاکتوس را مهمان خانه خود کنید، کافی است به نور دریافتی آن، کود دهی و آبیاری به دقت توجه کنید تا بتوانید دههها کاکتوس خود را به سلامت بزرگ کنید.
- کاکتوس Cephalocereus columnatrajani ممکن است تا 145 سال عمر کند!
- کاکتوس Neobuxbaumia macrocephala حداکثر 200 سال زنده میماند!
- حتی کاکتوس کوچک Escobaria robbinsorum نیز به طور میانگین 17 سال عمر میکند!
همچنین مطالعه کنید: خرید اینترنتی گل
رایجترین بیماریها و مشکلات انواع کاکتوس
آبیاری بیش از حد کاکتوس
انواع کاکتوس نوعی ساکولنت هستند پس آب را فوراً جذب کرده و برای مواقع کمآبی ذخیره میکنند. از این رو کاکتوس به آبیاری بیش از اندازه نیازی ندارد. همواره حفظ تعادل در آبیاری انواع کاکتوس بسیار ضروری است.
اشباع شدن خاک کاکتوس با آب فراوان منجر به پوسیدگی ریشه و در پی آن پوسیدگی تنه کاکتوس شده و آن را فوراً نابود خواهد کرد.
اگر در چنین موقعیتی قرار گرفتید، توصیه میشود خاک گیاه را عوض کنید.
به این شکل که گیاه را از خاک در آورده و خاک مرطوب و خیس اطراف ریشه را به آرامی تمیز کنید. سپس ریشههای پوسیده را با دقت جدا کرده و گیاه را در خاک جدید و خشک بکارید.
البته اگر آسیب به گیاه جدیتر باشد و تنه کاکتوس آسیب دیده باشد، چارهای جز جدا کردن بخش پوسیده کاکتوس ندارید.
بخشهای سالم گیاه را یک الی دو روز کنار قرار دهید تا خشک شود و سپس به کاشت مجدد آنها اقدام کنید.
سوختگی کاکتوس
درست است کاکتوس نور فراوان را دوست دارد اما فراموش نکنید اگر کاکتوس به طور ناگهانی از محیطی کم نور به محلی بسیار پرنور منتقل شود، امکان سوختن برگهایش وجود دارد.
آفتاب سوختگی موجب بروز لکههای سفید یا قهوهای بر روی بدنه کاکتوس میشود.
فراموش نکنید که هیچ وقت انواع کاکتوس را ناگهانی از محیط کمنور به پرنور منتقل نکنید. این پروسه باید به شکل تدریجی و در واقع قدم به قدم صورت گیرد تا از سوختن گیاه جلوگیری شود.
یخ زدن کاکتوس
انواع کاکتوس برای پرورش و رشد در محیط بیابانی آفریده شدهاند پس طبیعتاً قادر به تحمل سرمای سخت بیابان در شب هستند.
منظور از یخزدگی کاکتوس، یخ زدن آب درون بافت کاکتوس در دماهای به شدت پایین است که به گیاه آسیب جدی میرساند. در این شرایط حتی میتوان با کمک گرمای مصنوعی یک لامپ به زدودن یخ کاکتوس کمک کرد.
کج شدن تنه کاکتوس
اگر گلدان کاکتوس خود را مرتب نچرخانید، کاکتوس شما به سمت نور کشیده میشود و به شکل یک جهته رشد میکند.
فراموش نکنید که هفتهای یک مرتبه گلدان را بچرخانید تا نور به همهی جهات کاکتوس به شکل برابر برخورد کند.
همچنین مطالعه کنید: انواع کاکتوس و روش های قلمه زدن آن ها
گل ندادن کاکتوس
برخی از انواع کاکتوس در فصلهای گرم سال گل میدهند اما اگر در فصل زمستان گیاه استراحت کافی نداشته باشد، ممکن است در بهار به گل ننشیند.
مسلماً کاکتوس در فصلهای سرد سال و در زمان استراحت خود به آب کمتری نیاز دارد و عموماً کود دهی در این دوران نیز توصیه نمیشود.
بهتر است دمای نگهداری کاکتوس در فصل زمستان بین 7 الی 12 درجه سانتیگراد باشد. اگر تمامی این شرایط در فصل زمستان برای کاکتوس مهیا شود و گیاه استراحت کند، در بهار به گل مینشیند.
چرا کاکتوسها زرد میشوند؟
زرد شدن کاکتوس میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد. درست است که انواع کاکتوس گیاهان بادوامی هستند اما این به معنای عدم رسیدگی و توجه به شرایط گیاه نیست.
سلامت هر گیاه ضامن رعایت عوامل بسیاری است که خوشبختانه دنیای وسیع اطلاعات در اینترنت، به سادگی هر علاقه مندی را با این شرایط آشنا میکند.
همچنین مطالعه کنید: آشنایی با گل زامیفولیا
انواع کاکتوس به دلایل گوناگونی که در زیر مطرح شدهاند ممکن است تغییر رنگ داده و زرد شوند:
پوسیدگی ریشه
اگر زرد شدن از نزدیک خاک و پایین تنه کاکتوس آغاز شود نشانگر پوسیدگی ریشه است. پوسیدگی ریشه میتواند ناشی از عوامل گوناگونی باشد:
- آبیاری بیش از حد که موجب اشباع خاک با آب میگردد: برای جلوگیری از این مسئله تا زمانی که چند سانتی متر بالایی خاک کاکتوس خشک نشده، از آبیاری مجدد گیاه پرهیز کنید. ضمناً آبیاری در فصلهای سرد باید کاهش یابد.
- خاک سنگین که آب اضافی خود را پس نمیدهد: میتوانید با کاشت انواع کاکتوس آپارتمانی در خاک کاکتوس تولید شده در گلخانه ملک که نه تنها متخلخل و زهکش است بلکه مواد مغذی مورد نیاز گیاه را به وفور داراست، سلامتی گیاه خود را تضمین کنید. خاک سنگین آب را پیرامون ریشه نگه داشته و منجر به پوسیدگی آن میشود.
- عدم وجود سوراخ در انتهای گلدان برای خروج آب اضافی: در صورت فقدان سوراخ در انتهای گلدان، حتی اگر خاک سبک و متخلخل باشد و آب اضافی را به پایین گلدان هدایت کند، آب فضایی برای خروج ندارد و درون گلدان محبوس شده و به مرور باعث پوسیدگی ریشه کاکتوس میشود.
-
آکوبا150,000 تومان
-
آمستل360,000 تومان
-
بونسای جنسینگ360,000 تومان
-
کراسولا180,000 تومان
-
آزالیا310,000 تومان
-
بنجامین بلک390,000 تومان
نور ناکافی
انواع کاکتوس به نور فراوان علاقهمندند. اگر رنگ گیاه از سبز به زرد متمایل شد نشانگر عدم دریافت نور کافی است که با تغییر محل نگهداری کاکتوس و انتقال آن به محیطی پرنورتر مشکل حل میشود.
آبیاری ناکافی
درست است که کاکتوس گیاهی بیابانی است و به آب فراوان نیاز ندارد اما غفلت بیش از حد و رها کردن کاکتوس به حال خود نیز صحیح نیست.
اگر کاکتوس آب کافی دریافت نکند رنگ تنه آن به رنگ زرد متمایل میشود.
پس بهتر است برای حفظ شادابی گیاه و رشد مطلوب، انواع کاکتوس را طبق برنامه و منظم آب دهید.
همچنین مطالعه کنید: معرفی گیاه کراسولای مخملی
آلودگی به آفات
برخی آفات همانند کنه عنکبوتی قرمز با شپشک آرد آلود هم میتوانند منجر به زرد شدن تنه کاکتوس شوند زیرا شیره گیاه را میمکند.
این آفات به سرعت تکثیر میشوند و اگر به موقع جلوی آنها گرفته نشود، آسیب جبران ناپذیری به انواع کاکتوس وارد میکنند.
مواد مغذی ناکافی
به طور گیاهان آپارتمانی و انواع کاکتوس برای رشد بهینه و زنده ماندن به مواد مغذی کافی نیاز دارند و طبیعتاً مواد مغذی خاک پس از مدتی به اتمام میرسد و نمیتواند جوابگوی نیاز گیاه باشد.
به همین جهت بهتر است از کود دهی انواع کاکتوس غافل نشوید. در غیراینصورت رنگ کاکتوس به مرور زمان زرد میشود.
کود دهی در فصل بهار و تابستان ضروری است اما در فصل زمستان که گیاه در حال استراحت است، استفاده از کود توصیه نمیشود.
آفاتی که انواع کاکتوس را تهدید میکند!
شته (Aphid)
شته یکی از آفات رایج در انواع کاکتوس است که عموماً به قسمتهای جدید گیاه حمله میکند. سموم سیستماتیک و همچنین آبپاشی با فشار میتواند شتهها را از سطح کاکتوس پاک کند.
حلزون
معمولاً کاکتوسها در محیط بسته منزل به حلزون آلوده نمیشوند. با این حال اگر در اطراف گلدان کاکتوس خود حلزون دیدید، حتماً آن را از گیاه دور کنید.
شپشک آرد آلود (Mealybug)
اگر بر سطح کاکتوس ذرات پنبهای شکل به رنگ سفید دیدید، گیاه شما به آفت خطرناک شپشک آرد آلود آلوده شده است. شپشک آرد آلود یکی از آفات رایج گل و گیاهان آپارتمانی و انواع کاکتوس است.
شپشک آرد آلود در شیارهای کاکتوس رشد میکند و از شیره آن تغذیه میکند.
برای از بین بردن این آلودگی، در ابتدا به آرامی با کمک فرچه یا مسواک شپشکها را از سطح کاکتوس جدا کرده و دقت کنید که شپشکهای جدا شده بر روی خاک گلدان یا گیاهان اطراف نریزد.
همچنین مطالعه کنید: آشنایی با گیاه سینگونیوم و انواع آن
سپس با کمک سموم خانگی آن را سم پاشی کنید. میتوانید از الکل برای این منظور استفاده کنید؛ زیرا الکل لایه محافظ شپشک آرد آلود و تخمهای آن را حل میکند.
اسپری محلول آب و صابون هم میتواند نتیجهی مطلوبی پدید آرد. در نهایت اگر از سموم خانگی نتیجه نگرفتید، چارهای جز استفاده از آفتکشهای سیستماتیک ندارید.
کنه عنکبوتی (Tetranychus urticae)
انواع کاکتوس همانند سایر گل و گیاهان آپارتمانی میتوانند به آفت کنه عنکبوتی قرمز آلوده شود. کنه عنکبوتی قرمز بسیار ریز است و با چشم به سختی دیده میشود اما تنه کاکتوس را به مرور خشک و قهوهای میکند.
آفت کش مخصوص این کنه میتواند به پاکسازی کاکتوس از کنه عنکبوتی کمک کند.
شپشک سپردار (Diaspididae)
انواع کاکتوس میتوانند به شپشک سپردار آلوده شوند. این آفت به خاطر زرهی که دارد در برابر سموم مقاومتر است پس بهتر است از سموم سیستماتیک استفاده شود.
نیازهای کاکتوس خود را بشناسید!
مطالبی که در این مقاله بیان شد به صورت کلی انواع کاکتوس را در بر میگیرد. اگر شما هم جز طرفداران پر و پاقرص کاکتوس هستید و گونههای مختلف آن را در منزل نگهداری میکنید، بهتر است تا با جستجو مختصری در اینترنت و مطالعه، اطلاعات مرتبط به کاکتوس خاص خود را پیدا کرده و طبق همان رفتار کنید.
برخی از انواع کاکتوسها به آب بیشتری نیاز دارند و برخی کمتر. دمای ایده آل نگهداری انواع کاکتوس با هم کمی متفاوت است.
بعضی با رطوبت بیشتر کنار میآیند و برخی از آن به شدت نفرت دارند. به همین جهت اگر میخواهید کاکتوس شما به نحو احسن پرورش یابد و هیچ عاملی رشد مطلوب آن را متوقف نکند، اطلاعات کافی را در مورد هرگونه از کاکتوس به دست آورید و طبق همان با گیاه رفتار کنید.
همچنین مطالعه کنید: انواع گیاه سانسوریا
سایت گلخانه ملک علاوه بر فروش آنلاین گل و گیاه و انواع کاکتوس، فروش انواع ابزارآلات مدرن باغبانی، مدلهای گوناگون خاکهای غنی و گلدانها، اطلاعات جامعی در مورد انواع کاکتوسها و روشهای نگهداری آنها برای عموم علاقهمندان به اشتراک گذاشته که مرجع خوبی برای کسب اطلاعات کافی در مورد این گیاه است.
انواع کاکتوس را از گلخانه ملک بخواهید
سالیان سال است که گلخانه ملک در امر کاشت، پرورش و فروش حضوری و آنلاین گل و گیاهان آپارتمانی از جمله انواع کاکتوس و ساکولنت فعالیت دارد.
کیفیت در کنار تنوع و قیمت مقرون به صرفه موجب شده که علاقهمندان به گل و گیاهان آپارتمانی از تمامی محصولات فروشی گلخانه ملک و دنیای وسیع کاکتوس و ساکولنتها موجود در این مجموعه استقبال بینظیری کنند.
علاوه بر این گلخانه ملک قادر است گیاهان و انواع کاکتوسها را در گلدان مدنظر شما با جنس و رنگ انتخابی کاشته و ارسال کند.
همچنین گلخانه ملک انواع خاکهای سبک، خاکبرگ و خاک کاکتوس و ابزارآلات باغبانی را با بالاترین کیفیت و نازلترین قیمت برای پرورشدهندگان گل و گیاه فراهم آورده است.
تنها با کمک تلفن همراه هوشمند خود یا لب تاب و کامپیوتری که به اینترنت مجهز است، به سادگی با چند کلیک ساده سفارش خود را ثبت کرده و در اسرع وقت محصول مورد علاقهی خود را سالم درب منزل در هر کجای ایران تحویل بگیرید!
همچنین مطالعه کنید: سانسوریا ابلق | صفر تا صد کاشت، نگهداری، آبیاری
تعهد و مسئولیتپذیری تیم خبره و توانمند گلخانه ملک در کنار دانش، تخصص و تجربه، گلخانه ملک را به یکی از برترین قطبهای تولید و پخش گل و گیاهان آپارتمانی تبدیل کرده است.
اگر شما هم به دنبال فروشگاهی معتبر و متخصص برای خرید انواع کاکتوس و گل و گیاه خانگی میگردید، درنگ نکنید و هم اکنون با کارشناسان گلخانه ملک تماس بگیرید!
لذت خرید اینترنتی گل و گیاه را با گلخانه ملک دوچندان کنید!
پرسش و پاسخ متداول درباره کاکتوس ها
اگر گلدان کاکتوس بیش از حد کوچک باشد، ریشه آن فضای کافی برای رشد و نمو ندارد. در این شرایط کاکتوس به آرامی رشد کرده یا کلاً رشد آن متوقف میگردد.
زرد شدن کاکتوس میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد. درست است که انواع کاکتوس گیاهان بادوامی هستند اما این به معنای عدم رسیدگی و توجه به شرایط گیاه نیست.
طول عمر انواع کاکتوس بین 10 الی 200 سال بسته به نوع آن متغیر است.
